Læringsforløb

COOL Uden Røg

Et læringsforløb om rygning og identitet af Kræftens Bekæmpelse for 7.-9. kl.

Beskrivelse

De første smøger smager ikke godt. Unge ved godt, at det er dyrt, at de kan blive afhængige og syge af at ryge. Der er faktisk ikke nogen logisk grund til at begynde. Alligevel har hver tredje elev i 9. klasse røget. Og én ud af fem ryger hver dag eller ind imellem. Når der ikke er en logisk grund til at ryge, må der være en ulogisk. Nemlig den, at godt nok kan rygning gøre dig syg, men den kan også gøre dig sej. Rygning kan være en rekvisit i den historie, unge fortæller om sig selv.

At skræmme eleverne med sorte lunger og dårlig ånde er ikke nok. Derfor har Kræftens Bekæmpelse udviklet et undervisningsforløb, der starter snakken et helt andet sted. Vi vil have eleverne til at reflektere over, om det overhovedet er cool at ryge, og sætte fokus på det, der gør mennesker cool.

Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og

Identitet af Kræftens Bekæmpelse. Gennem diskussioner, øvelser og film sætter Cool Uden Røg fokus på, hvorfor nogle unge begynder at ryge.

Cool Uden Røg består af tre moduler, der kan suppleres med valgfri øvelser:

Modul 1: Cool – Hvem er cool?

Modul 2: Tag cool billeder

Modul 3: Hvorfor er der nogen, der ryger?

Cool Uden Røg kan fungere som et selvstændigt undervisningsforløb eller kombineres med de øvrige elementer i X:IT.

I en af øvelserne tager eleverne billeder af de mennesker, de synes er cool. Billederne uploader eleverne til en webside og er med i konkurrencen om en oplevelse for hele klassen eller skolen. De bedste billeder vælges ud. Der trækkes lod blandt finalisterne.

Kræftens Bekæmpelse uddanner unge sundhedsformidlere, der frivilligt underviser de ældste elever. Fra skolestart til efterårsferie kan jeres skole booke frivillige sundhedsformidlere til at varetage eller supplere Cool Uden Røg-forløbet i klasserne. Book en frivillig  https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/indsatser-mod-rygning/unge-og-rygning/frivillige/

Fag

Cool Uden Røg er relevant for det obligatoriske emne Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Undervisningen kan placeres i fag som for eksempel dansk, samfundsfag og biologi, som tværfagligt forløb eller i den Understøttende Undervisning.

Fælles forenklede mål

Kompetenceområde:

-Sundhed og trivsel

Færdigheds- og vidensmålpar: Livstil og levevilkår

-Eleven kan vurdere sundhedsfaktorer i relation til eget liv

-Eleven har viden om sundhedsfaktorer, som er særligt relevante for unge

Alt efter hvilke øvelser, du vælger ud, kan forløbet også arbejde med Fælles Mål for andre fag, fx samfundsfag og biologi.

Varighed

2 x dobbeltlektion á 90 minutter.

Pris

Gratis

Hvornår

29. august – 12. oktober. Sidste frist for at være med i fotokonkurrencen er fredag den 12. oktober 2018.

Kontaktinfo

 

Links og downloads

Hjemmeside med info, øvelser og lærervejledning:

http://www.xit-web.dk/cool/